Egyéb kategória

Gránit felületek tisztítása

A gránit felülete nem törékeny, sőt meglehetősen időtálló, de a tisztítására nem árt odafigyelni. A gránitból készült sírköveket elcsúfíthatja a gyertyákból hátramaradó viasz, vagy a virágokból, esetleg a sírkőre hulló falevelekből kiszivárgó cserzőanyag, ami foltot, elszíneződést okozhat.

Különösen ügyelni kell síron hagyott virágcsokrok, koszorúk megerősítésére használt drótokra, mert makacs rozsdafoltot hagy a gránit felületeken.

Fontos tudni és figyelni arra, hogy a tisztításnál lehetőleg ne használjunk olyan tisztítószereket, amelyek citromot, ecetet vagy más erős savat tartalmaznak, mert az esetleg kárt tehet a felületben. Langyos vízzel vigyük fel a tisztítószert a gránit felületre, majd tiszta vízzel öblítsük le, végül puha ruhával töröljük szárazra.

Elegendő kis mennyiségű tisztítószer, mert ha túl sokat használunk, könnyen filmréteg képződik belőle a gránit felületen. Ezt nehéz lemosni és csíkokat hagyhat maga után. A végén alaposan öblítsük le!

Lehetőleg ne használjunk súrolóporokat, vagy súrolókrémeket, mert ezek elvehetik a gránit fényét, csökkenthetik ragyogását.

Ha úgy találjuk, hogy a gránit elveszítette fényét – az idő előrehaladtával a gránit is kopik, persze sokkal kevésbé, mint a többi kőzet – akkor érdemes polírozó mesteremberhez fordulni.

 

 

Gránit felületek tisztítása bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva